19. april 2012

12 KORAKOV DO ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA


1. V jedi uživajte. Izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živil

živalskega izvora.

2. Izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov.

3. Večkrat dnevno jejte pestro zelenjavo in sadje. Izbirajte lokalno pridelano, svežo zelenjavo in sadje.

4. Bodite telesno dejavni toliko, da bo vaša telesna masa normalna.


5. Nadzorujte količine zaužite maščobe in nadomestite večino nasičenih maščob (živalskih maščob) z nenasičenimi rastlinskimi olji.

6. Nadomestite mastno meso in mastne mesne izdelke s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom.

7. Dnevno uživajte priporočene količine manj mastnega mleka in manj mastnih mlečnih izdelkov.

8. Jejte manj slano hrano.

9. Omejite uživanje sladkorja in sladkih živil.

10. Zaužijte dovolj tekočine.

11. Omejite uživanje alkohola.

12. Hrano pripravljajte zdravo in higiensko.


Vir: cindi.si, poiskal: Erik Štromberger

Ni komentarjev:

Objavite komentar