19. april 2012

POMEN GIBANJA


Vsakodnevne telesne dejavnosti so polne pozitivnih učinkov na naše zdravje. To pozna iz lastnih izkušenj vsakdo, ki je vsakodnevno zmerno telesno aktiven.

K boljšemu zdravju pripomorejo tudi vsakodnevne telesne vaje.

Za hujšanje je dovolj pol ure zmerne dnevne aktivnosti, za mlade je dovolj ena ura.

Za telesno dejavnost ni nikoli prepozno. Vse je odvisno od tega, v kolikšni meri smo telesno (ne)aktivni, koliko smo "fit".

Pri hujšanju so večinoma prisotni izgovori, ko ljudje, ki naj bi izgubili težo, pravijo, da nimajo časa. Toda ko se hujšanja vendarle lotijo, se morajo se zavedati svojega zdravstvenega stanja in telesnih zmožnosti.

Če imamo pri telesni dejavnosti kakršnekoli zdravstvene težave, je dobro, da se o svojih namerah za hujšanje posvetujemo z zdravnikom.

Izberemo si tisto aktivnost, ki nam je najbolj všeč. Ponudba je velika in raznovrstna. Če nismo športniki, lahko telesno aktivnost opravljamo tudi v vsakdanjem življenju (npr. namesto da gremo v službo z avtom ali avtobusom, gremo s kolesom, namesto dvigala uporabljamo stopnice …).

V svojo telesno aktivnost skušamo vključiti tudi družino, ker nas to združuje in sprošča. Aktivnosti izvajamo postopoma in prisluhnemo svojemu telesu ter ne pretiravamo. Pred telesnimi aktivnostmi delamo vaje za raztezanje.

Pri povečanju telesne pripravljenosti (kondicije) s povečano intenziteto in količino aktivnosti ali vadbe ne smemo biti skrajno zadihani, ne smemo čutiti vrtoglavice, bolečine v prsih ali slabosti.

Če smo se odločili izboljšati svoje zdravje s telesnimi aktivnostmi, potem se odpovejmo alkoholu, cigaretam in kavi ter se odločimo za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Vir: tosemjaz.si; priredila: Mario Janžek in Dominik Bogovči

Ni komentarjev:

Objavite komentar